MENIU

Caută
Close this search box.
Comunicat de presa Tarnița – Lăpuștești

Navigare rapidă

Comunicat de presa Tarnița – Lăpuștești

SAPE demarează proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că, în procedura licitației publice, două companii au depus oferte pentru realizarea ”Studiului de Fezabilitate și Documentația tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”.

”Depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate marchează un moment crucial pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarnița. Echipa SAPE va evalua cu atenție aceste oferte pentru a asigura respectarea cerințelor legale și pentru a avansa cu succes acest proiect de importanță vitală pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate reprezintă primul pas, dar, o dată cu acesta, putem spune că, oficial, a demarat realizarea hidrocentralei Tarnița. Suntem mândri să ne implicăm într-un proiect de asemenea anvergură și responsabilitate”, spune dl Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie.

Construirea și funcționarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești are numeroase avantaje: îmbunătățește regimul de funcționare a centralei atomo-electrice de la Cernavodă, mai ales în perspectiva construirii Unităților 3 și 4, dar și a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină; participă la reglajul frecvență – putere; asigură rezerva terțiară rapidă; asigură rezerva de avarie de scurtă durată; asigură condiții optime pentru funcționarea centralelor electrice intermitente regenerabile; furnizează putere reactivă și funcționarea în regim compensator, asigurând respectarea standardelor de calitate a energiei electrice; îmbunătățește participarea SEN la piața unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranță pe ansamblul SEN și crește posibilitatea exploatării SEN în condiții tehnice și economice superioare.

”Viziunea noastră în ceea ce privește investițiile este pe termen lung. Ne dorim o dezvoltare sustenabilă a companiei, astfel că, pe lângă producția din surse regenerabile, care se dezvoltă utilizând atât fonduri proprii, cât și europene, urmărim

o echilibrare a mixului energetic, utilizând gazul natural, proiectul Titan Power, de realizare a unei centrale în cogenerare de înaltă eficiență, fiind un exemplu în acest sens. Pe lângă proiectele de generare, avem și proiectele de stocare a energiei, prin utilizarea hidrogenului (S.A.P.E Hydrogen 10) și cel mai mare proiect în care suntem implicați, cel al hidrocentralei Tarnița. SAPE va deveni un jucător extrem de important nu numai pe piața de energie din România, ci și din regiune. De aceea suntem hotărâți să depunem toate eforturile pentru ca proiectul CHEAP Tarnița-Lăpuștești, împreună cu toate celelalte proiecte ale noastre, să se realizeze într-un timp cât mai scurt!”, mai spune dl Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE

Despre SAPE:

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. s-a înființat în anul 2013, prin divizarea parțială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile și obligațiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia și Electrica Muntenia Sud. Cele mai importante dețineri ale SAPE, în prezent, sunt Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Rețele Electrice Dobrogea (24,9%), Rețele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) și Rețele Electrice Muntenia (10%). SAPE SA are un capital social în valoare de 868.527.790 lei, împărțit pe acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Caută în articole

Categorii articole

Contactați-ne

Nu ezitați să ne contactați

Ne puteți contacta telefonic, prin email sau folosind formularul din pagina CONTACT.

TE-AR PUTEA
INTERESA ȘI

Comunicat SAPE - inaugurare Dârvari 2

Comunicat SAPE - inaugurare Dârvari...

SAPE își reconfirmă strategia de dezvoltare și inaugurează primul parc fotovoltaic realizat din fonduri…
Comunicat de presa CET Titan

Comunicat de presa CET Titan

S-a dat startul construcției noii centrale de termoficare Titan Societatea de Administrare a Participațiilor…
Comunicat de presă 7 Martie 2024

Comunicat de presă 7 Martie...

SAPE va finaliza în timp record un parc fotovoltaic în Valea Călugărească. Este prima…