MENIU

Caută
Close this search box.
Comunicat de presa CET Titan

Navigare rapidă

Comunicat de presa CET Titan

S-a dat startul construcției noii centrale de termoficare Titan

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că, în prezența ministrului Energiei, domnul Sebastian Burduja, au început, astăzi, 3 iunie 2024, activitatile pregatitoare pentru etapa de construire a noii centrale de cogenerare de înaltă eficiență ce utilizează gaze naturale – CET Titan, din Sectorul 3 al Capitalei. Potrivit proiectului, centrala va începe să livreze energie electrică și termică pentru consumatori la finalul anului 2026. Proiectul tehnic este realizat de către consultantul Tractebel Engineering.

Astăzi, 3 iunie 2024, Dl Sebastian Burduja, ministrul Energiei, însoțit de Dl Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE, și Dna Luiza Marian, membru al Directoratului SAPE, au efectuat o vizită de lucru la CET Titan, unde au demarat lucările la construcția noii centrale.

Dl Sebastian Burduja, ministru, Ministerul Energiei: „Mesajul nostru este categoric și limpede: sistemul de termoficare din Capitală are viitor, este cel mai eficient posibil și cel mai puțin poluant în raport cu toate celelate opțiuni pe care le avem în acest moment. E un proiect care a fost în atenția mea și a echipei mele încă de la începutul mandatului. CET Titan este o șansă și pentru bucureșteni să aibă acces la apă caldă și căldură într-un mod mai predictibil. Va deservi 10.000 de apartamente cu apă și căldură și peste 20.000 de puncte de consum cu energie electrică.

Am spus că în următorii patru ani de zile vom reduce facturile bucureștenilor la jumătate prin aceste soluții concrete: fuziunea Elcen – Termoenergetica; modernizarea rețelei de termoficare – 590 de milioane de euro disponibili prin Fondul pentru Modernizare la Ministerul Energiei; modernizarea CET-urilor; branșarea CET-urilor direct în rețeaua Transgaz (CET Vest este primul pe listă, până la finalul acestui an); și valorificarea energiei geotermale, pentru care deja avem în lucru studiul de fezabilitate, susținut de departamentul pentru energie din SUA”.

Dl Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE: ”Viziunea noastră în ceea ce privește investițiile este pe termen lung. Obiectivul nostru, declarat, îl reprezintă dezvoltarea sustenabilă a companiei, astfel că, pe lângă producția din surse regenerabile, urmărim o echilibrare a mixului energetic, utilizând gazul natural, precum și, în viitorul apropiat, asigurarea serviciilor de sistem, prin proiecte de stocare a energiei în baterii.

Proiectul Titan Power răspunde perfect strategiei noastre. Este o investiție de mare importanță pentru bucureșteni, în special pentru cei din Sectorul 3 al Capitalei. Scopul nostru este să îmbunătățim alimentarea cu apă caldă și căldură în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să se întărească securitatea aprovizionării cu electricitate. Investiția, estimată la 70 milioane de euro, va fi finanțată din fonduri proprii, din credite bancare, dar sperăm să accesăm și fonduri europene. Deja am depus cererea de finanțare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare.

Dezideratul nostru principal este ca o companie deținută de statul român să realizeze prima centrală în trigenerare din țară, de asemenea capacitate. Adică, să producem la Titan energie electrică, energie termică, dar și agent de refrigerare! Este un proiect pe care dorim să-l finalizăm cât mai curând posibil.

Pe lângă producția de energie din surse regenerabile, pe care o vom echilibra cu producția pe gaze naturale de la centrala Titan, ne dorim și stocarea energiei, prin proiectul S.A.P.E. Hydrogen 10, pentru a compensa fluctuațiile cererii și ofertei de energie din surse regenerabile.

Viziunea noastră este să devenim un model în tranziția energetică, valorificând oportunitățile din piață”, a mai spus Bogdan Nicolae Stănescu.

SAPE și-a propus o nouă strategie, care reflectă planurile de creștere a companiei și care vizează continuarea activității de administrare a participațiilor statului în companii energetice, dar și dezvoltarea companiei în domeniul producerii de energie electrică, într-un mix cât mai diversificat.

Pe lângă implicarea în proiecte regenerabile, precum cele de la Curcubăta, Horia și Dârvari, SAPE realizează, împreună cu Electrocentrale Grup, o nouă centrală de cogenerare de înaltă eficiență ce utilizează gaze naturale, pe locul fostei CET Titan, din sectorul 3 al Bucureștiului. Centrala va fi dotată cu grupuri electrice acționate cu motoare termice. Puterea electrică maximă a fiecărui grup moto-generator va fi de 10 MWe, iar puterea termică brută va fi de 8 MWt/grup.

Despre SAPE:

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE SA) s-a înființat în anul 2013, prin divizarea parțială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile și obligațiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia și Electrica Muntenia Sud. Cele mai importante participații ale SAPE, în prezent, sunt: Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Rețele Electrice Dobrogea (24,9%), Rețele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) și Rețele Electrice Muntenia (10%). SAPE SA are un capital social în valoare de 868.527.790 lei, împărțit pe acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Toate acțiunile sunt deținute de statul român, prin Ministerul Energiei.

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Caută în articole

Categorii articole

Contactați-ne

Nu ezitați să ne contactați

Ne puteți contacta telefonic, prin email sau folosind formularul din pagina CONTACT.

TE-AR PUTEA
INTERESA ȘI

Comunicat de presă 7 Martie 2024

Comunicat de presă 7 Martie...

SAPE va finaliza în timp record un parc fotovoltaic în Valea Călugărească. Este prima…
Comunicat de presă 15 Ianuarie 2024

Comunicat de presă 15 Ianuarie...

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că astăzi, 15 ianuarie 2024,…
Comunicat de presă 11 Ianuarie 2024

Comunicat de presă 11 Ianuarie...

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE SA) a reluat, în data de…