MENIU

Caută
Close this search box.
Comunicat de presă 29 Octombrie 2018

Navigare rapidă

Comunicat de presă 29 Octombrie 2018

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) și compania KazMunayGas International (KMGI) au semnat, în 26 octombrie 2018, la București, acordul privind înființarea Fondul de investiții în energie kazah – român, conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere dintre statul român și KMGI (fostul Grup Rompetrol).

 

Documentele de înființare a Fondului de investiții în energie kazah – român au fost semnate de Constantin Văduva, președintele Directoratului SAPE, și de Azamat Zhangulov, membru al Consiliului de Administrație al KMGI.

 

SAPE va avea o participație de 20% din capitalul Fondului, în timp ce KMGI va controla 80% din acțiuni.

 

Fondul va funcționa ca o societatea comercială cu sediul în România și își propune să investească un miliard de dolari în proiecte energetice în România într-o perioadă de șapte ani.

 

Contribuţia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar contribuţia statului român, în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI.

 

”Constituirea Fondului de Investiţii kazah-român nu este doar o oportunitate de a atrage noi investiţii în sectorul energetic românesc dar, de asemenea, un semnal clar că putem să contribuim la dezvoltarea industriei energetice naţionale. Prin investiţiile pe care crearea acestui fond le presupune vor fi create noi locuri de muncă în România, iar sectorul energetic naţional va beneficia de un aport de capacitate de producţie”, a spus Constantin Văduva, Preşedintele Directoratului SAPE.

 

Primele două proiecte posibile propuse de partenerii kazahi si care vor fi derulate de noua entitate sunt construcția unei termocentrale in cogenerare (investiție de 120 de milioane de dolari) și a circa 100 de stații de alimentare cu carburant (investiție estimată la 100 de milioane de dolari). In conditiile realizarii acestor investiți, se estimeaza creearea a aproximativ două mii de locuri de muncă în România.

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Caută în articole

Categorii articole

Contactați-ne

Nu ezitați să ne contactați

Ne puteți contacta telefonic, prin email sau folosind formularul din pagina CONTACT.

TE-AR PUTEA
INTERESA ȘI

Comunicat SAPE - inaugurare Dârvari 2

Comunicat SAPE - inaugurare Dârvari...

SAPE își reconfirmă strategia de dezvoltare și inaugurează primul parc fotovoltaic realizat din fonduri…
Comunicat de presa Tarnița – Lăpuștești

Comunicat de presa Tarnița –...

SAPE demarează proiectul hidrocentralei Tarnița – LăpușteștiSocietatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE)…
Comunicat de presa CET Titan

Comunicat de presa CET Titan

S-a dat startul construcției noii centrale de termoficare TitanSocietatea de Administrare a Participațiilor în…