MENIU

Caută
Close this search box.
Comunicat de presă 20 Februarie 2017

Navigare rapidă

Comunicat de presă 20 Februarie 2017

Comunicat de presă

 

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie

20 Februarie 2017

 

SAPE anunță un nou succes în legătură cu disputele derivate din contractele de privatizare încheiate cu privire la subsidiarele Electrica, de data aceasta fiind vorba de o dispută derivată din privatizarea Electrica Moldova S.A. (”Electrica Moldova”).

 

Astfel, între Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (”SAPE”) și E.ON România S.R.L. (”E.ON”) a avut loc, începând cu anul 2015, o dispută contractuală în legătură cu efectele exercitării opțiunii de cumpărare (Opțiunea Call) de către E.ON în anul 2010 în baza prevederilor contractului de privatizare. Disputa inițiată de către E.ON a privit momentul de transfer al dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni rezervat salariaților, dar și modul de repartizare, între vânzător și cumpărător, a dividendelor corespunzătoare. De asemenea, SAPE a formulat pe calea unei cereri reconvenționale o acțiune în răspundere contractuală a E.ON față de neîndeplinirea angajamentelor asumate prin contractul de privatizare, precum și a dispozițiilor legale, acestea conducând la nedistribuirea de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acționar, deși rezultatele financiare ale societății privatizate permiteau distribuirea de dividende.

 

Potrivit clauzelor contractuale disputa a fost dedusă spre soluționare Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț (ICC Paris), în fața unui Arbitru Unic.

 

SAPE este în posesia hotărârii arbitrale finale pronunțate de Arbitrul Unic. Această hotărâre arbitrală dă câștig parțial de cauză SAPE cu privire la cererea reconvențională (acțiunea fiind de asemenea admisă) și dispune obligarea E.ON la plata sumei de 4.070.948 RON (din totalul de 13.442.931 RON solicitați) plus penalități calculate începând cu 27.05.2014 către Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie.

 

SAPE salută soluția de admitere parțială a pretențiilor noastre din cadrul cererii reconvenționale. Dincolo de obținerea unei sume pentru bugetul nostru este, poate, mai importantă confirmarea faptului că politica de guvernanță corporatistă de a nu distribui dividende, în condițiile unor rezultate financiare excepționale, reprezintă o încălcare a drepturilor acționarului minoritar SAPE.

 

La acest moment am inițiat demersurile de evaluare a sentinței precum și a eventualilor pași necesar a fi urmați în legătură cu aceasta și eventuala contestare parțială a soluției.

 

În fine, SAPE dorește să mulțumească public echipei de avocați și experți care ne-au asistat pentru obținerea acestei soluții, respectiv avocații din cadrul SCA Zamfirescu Racoți & Partners coordonați de Dr. Cosmin Vasile și experții financiari din cadrul TPA România (fostă TPA Horwath) coordonați de Cristina Petrescu.

 

 

MĂDĂLINA RĂDULESCU

DIRECTOR GENERAL SAPE S.A.

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Caută în articole

Categorii articole

Contactați-ne

Nu ezitați să ne contactați

Ne puteți contacta telefonic, prin email sau folosind formularul din pagina CONTACT.

TE-AR PUTEA
INTERESA ȘI

Comunicat de presa CET Titan

Comunicat de presa CET Titan

S-a dat startul construcției noii centrale de termoficare TitanSocietatea de Administrare a Participațiilor în…
Comunicat de presă 7 Martie 2024

Comunicat de presă 7 Martie...

SAPE va finaliza în timp record un parc fotovoltaic în Valea Călugărească. Este prima…
Comunicat de presă 15 Ianuarie 2024

Comunicat de presă 15 Ianuarie...

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că astăzi, 15 ianuarie 2024,…