MENIU

Caută
Close this search box.
DEZBATERE PE TEME ENERGETICE

Navigare rapidă

DEZBATERE PE TEME ENERGETICE

Mesajele SAPE la o dezbatere pe teme energetice: compania se dezvoltă ca producător de energie, dar este interesată și de proiecte de stocare a energiei și de cercetarea – inovarea în domeniul hidrogenului.

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie s-a dezvoltat și a evoluat: se fac investiții, SAPE devenind producător de energie electrică. Compania este interesată și în proiecte de stocare a energiei, precum și cele de cercetare – inovare în domeniul hidrogenului. Acesta este mesajul transmis de reprezentanții Societății de Administrare a Participațiilor în Energie – domnii Sorin Chiriță, Membru în Directorat, și Bogdan Pîrvulescu, Director Economic -, ce au participat, în calitate de Speakeri, la dezbaterea „Energia viitorului: Reproiectarea paradigmei energetice pentru o lume sustenabilă”, organizată în cadrul ”Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World” de către Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Institutul Național de Statistică.

„Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie s-a dezvoltat și a evoluat. În prezent, SAPE deține pachete de acțiuni la companii din energie, unele dintre acestea listate la bursă, dar, totodată, SAPE a devenit și producător direct de energie – avem capacități de producere a energiei din surse regenerabile, centrale eoliene și fotovoltaice. Luna aceasta vom finaliza un nou proiect fotovoltaic, punerea în funcțiune urmând să aibă loc la începutul lunii viitoare. Este vorba despre o capacitate de 5 MW producție fotovoltaică și stocare în baterii de 1 MW. SAPE este, astfel, prima companie deținută de statul român care finalizează un proiect finanțat prin PNRR”, a prezentat Bogdan Pîrvulescu, Director Economic SAPE.

Sorin Chiriță, Membru Directorat, a subliniat: „La SAPE, avem finalizate investiții în ceea ce înseamnă energie din surse regenerabile, avem alte proiecte în derulare și suntem interesați de proiecte de stocare a energiei și de cercetare – inovare în domeniul hidrogenului”. Pe de altă parte, SAPE investește și în sursele clasice de energie. Unul dintre cele mai importante proiecte ale SAPE este Titan Power, o nouă centrală pe gaze, esențială pentru echilibrarea sistemului energetic, dar și pentru alimentarea cu energie termică a Bucureștiului, a subliniat Sorin Chiriță.

„SAPE s-a confruntat și se confruntă cu o serie de provocări. Proiectul Tarnița Lăpuștești este o provocare. La nivel național, avem nevoie stringentă de stocare. Dacă am fi văzut de prima dată, în urmă cu mulți ani, când s-a inițiat acest proiect, am fi putut avea astăzi un proiect strategic, care să ajute sistemul electroenergetic național. Ce pot să vă spun este că există interes pentru Tarnița Lăpuștești. Este nevoie de un nou studiu, tehnologiile au evoluat și SAPE s-a anagajat să întocmească documentația pentru licitație, urmând ca Ministerul Energiei să decidă în ceea ce privește partenerii”, a precizat Bogdan Pîrvulescu.

Sorin Chiriță a insistat și pentru o campanie de educare în ceea ce privește eficiența energetică, în contextul în care există risipă de energie și de apă. ”Este foarte important modul în care se comunică și se transmit informațiile către consumatori și nu numai. De pildă, cum să răspundem la întrebari: Cine va consuma hidrogen? Ar putea fi SMR-ul potrivit pentru București? etc.”, a mai spus reprezentantul SAPE.

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Caută în articole

Categorii articole

Contactați-ne

Nu ezitați să ne contactați

Ne puteți contacta telefonic, prin email sau folosind formularul din pagina CONTACT.

TE-AR PUTEA
INTERESA ȘI