MENIU

Caută
Close this search box.
Comunicat de presă 15 Ianuarie 2024

Navigare rapidă

Comunicat de presă 15 Ianuarie 2024

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că astăzi, 15 ianuarie 2024, a fost republicat anunțul de participare cu numărul CN1064185 pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice/Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a achizițiilor publice (SEAP/SICAP). Acest anunț vizează contractarea Serviciilor de elaborare Studiu de Fezabilitate și Documentație tehnic-economică, precum și asistență și consultanță tehnică în cadrul procedurii de achiziție a lucrărilor (proiectare și execuție la cheie) pentru obiectivul de investiții „Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”.

Reamintim că prima procedură a fost anulată automat, la sfârșitul anului trecut, de către Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) deoarece, potrivit unui anunț postat pe platformă, ”la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronică, după caz”. Ținând cont că anularea automată a unei proceduri poate surveni și dintr-o greșeală de operare a sistemului, Comisia de Evaluare din cadrul SAPE a solicitat, în data de 03.01.2024, un punct de vedere operatorului SEAP, în vederea clarificării aspectelor legate de anularea procedurii. La cererea SAPE, care a fost înregistrată automat în sistemul SEAP, s-a primit de la operator următorul răspuns, generat în mod automat: „Această procedură este anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta de preț. Sistemul vă permite să publicați un nou anunț de participare și să stabiliți noi termene de depunere a ofertei”. Proiectul sistemului hidroenergetic Tarnița – Lăpuștești este vital pentru sectorul energetic românesc și reprezintă o oportunitate semnificativă pentru SAPE. Realizarea acestei hidrocentrale cu pompaj va contribui la creșterea siguranței sistemului electroenergetic național (SEN), echilibrarea SEN și implementarea eficientă a surselor regenerabile de energie electrică.

Precum și în cazul primei proceduri, valoarea estimată a contractului este de 17,5 milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate să fie depuse până pe data de 12 februarie 2024.

Proiectul sistemului hidroenergetic Tarnița – Lăpuștești este absolut necesar sectorului energetic românesc și reprezintă o oportunitate pentru SAPE. Realizarea acestei hidrocentrale cu pompaj va conduce la creșterea gradului de siguranță a sistemului electroenergetic național (SEN), se va putea implementa cu mai mare succes și cu costuri optime echilibrarea SEN și va facilita un arbitraj al pieței de energie electrică. În plus, acest sistem de stocare a energiei va ajuta la asigurarea, implementarea și gestionarea surselor regenerabile, intermitente de energie electrică, asigurându-se, astfel condiții optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4.000 MW în centrale electrice eoliene și fotovoltaice.

De aceea, SAPE va continua să depună eforturi pentru realizarea acestui proiect în cel mai scurt timp posibil, având în vedere importanța sa pentru dezvoltarea durabilă și sigură a sectorului energetic din România.

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Caută în articole

Categorii articole

Contactați-ne

Nu ezitați să ne contactați

Ne puteți contacta telefonic, prin email sau folosind formularul din pagina CONTACT.

TE-AR PUTEA
INTERESA ȘI

Comunicat de presa CET Titan

Comunicat de presa CET Titan

S-a dat startul construcției noii centrale de termoficare Titan Societatea de Administrare a Participațiilor…
Comunicat de presă 7 Martie 2024

Comunicat de presă 7 Martie...

SAPE va finaliza în timp record un parc fotovoltaic în Valea Călugărească. Este prima…
Comunicat de presă 11 Ianuarie 2024

Comunicat de presă 11 Ianuarie...

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE SA) a reluat, în data de…